Kunst en cultuurhistorie

Het MOW beheert een grote collectie kunst en cultuurhistorische objecten. Sinds het einde van 2019 voltooide het museum de basisregistratie van de collectie van meer dan 4.000 objecten.  

Let op: de hier getoonde objecten stelt het MOW niet automatisch tentoon. Kijk naar het actuele programma voor lopende tentoonstellingen.

Zien

Enkele topstukken uit de collectie vind je online op de website Collectie Groningen.

Een (groeiende) blik op de collectie vind je op onze Pinterestpagina. Lees meer over dit project “Proeven op Pinterest” hier.

Vragen

Voor vragen over de collectie kun je mailen met ons collectieteam: collectie@hetmow.nl. Hier kun je ook terecht voor schenkingen. 

Collectiefonds Westerwolde

Het MOW draagt de kunstzinnige verbeelding van Westerwolde en het oosten van Groningen een warm hart toe. Voor de verwerving van relevante werken stelde het museum de speciaal collectiefonds in. Wil jij ook bijdragen om Westerwolde in beeld te brengen? Graag! Klik hier voor meer info.

Deelcollecties

 1. Lodewijk Bruckman 
 2. Cultuurhistorie Westerwolde (hieronder)
 3. Kunstkring De Ploeg
 4. Groninger Schilders: Els Amman en Jo van Dijk (hieronder)
 5. Verbeelding Westerwolde (hieronder)
 6. BKR  (voormalige gemeente Bellingwedde, hieronder)

Toelichting deelcollecties

Klik voor een toelichting op Lodewijk Bruckman (1) en Kunstkring De Ploeg (3) rechtstreeks op de namen. 

2. Cultuurhistorie Westerwolde

De  meerderheid van ettelijke duizenden cultuurhistorische objecten bestaat uit gebruiksvoorwerpen uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De collectie stamt uit Westerwolde en soms Oldambt (het museum bevindt zich op de grens van beide regio's). Onderdeel van de collectie is een omvangrijke textielcollectie. Hiernaast vind je bijvoorbeeld documenten over de rechtsspraak, het onderwijs en de armenzorg en oude foto’s.

Collectie Groningen

https://nl.pinterest.com/hetMOW/

4. Groninger Schilders

Geen lid van de Ploeg, wel belangwekkende Groninger schilders. Voornaamste hieronder zijn Els Amman en Jo van Dijk. Deze laatste was overigens wel enige tijd lid van de Ploeg, wat echter niet geheel gunstig verliep.

Els Amman (1931 – 1978)

Els Amman voltooide in de jaren vijftig haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en studeerde onder andere bij Paul Citroen. Zij was sterk op zoek naar een eigen beeldtaal, waardoor haar vroege werk een grote verscheidenheid aan stijlen laten zien. Bekendheid verkreeg Amman met haar schilderijen gemaakt volgens de inktrol methode, naar voorbeeld van Hendrik Werkman. Haar schilderijen doen enigszins denken aan die van Marc Chagall. Lees meer over Els Amman op Wikipedia.

Els Amman, als mensen slapen

Werken in collectie:

 • Als mensen slapen, z.j.
 • Zonder titel, 1965
 • Zonder titel, 1976
 • Zonder titel, 1976

Jo van Dijk (1931 – 2000)

Jo van Dijk was een autodidact en tevens musicus (hij werkte onder andere als barpianist). In navolging van een vriend van hem, de schilder Jaap Nanninga, richtte hij zich op de abstracte, non-figuratieve kunst, waarbij de schilderkunst zijn voorliefde had. Hij brak door in de tweede helft van de jaren vijftig en had zijn eerste grote solo-expositie in 1959, in galerie de Mangelgang. Toen werd hij lid van De Ploeg en de, meer moderne, groep Nu. Een verblijf in Marokko (1962-1964) inspireerde hem om in donkerder, meer aardse kleuren te werken, maar vanaf de jaren zeventig veranderde dat en kwamen felle kleuren en diepe contrasten aan bod. Van Dijk werkte tot zijn dood in een lyrisch abstracte stijl. In de collectie tref je werken uit de periode 1966-1983. Lees meer over Jo van Dijk op de website van de RKD.

 • Compositie, 1966, olieverf
 • Compositie, 1976, gouache
 • Compositie, 1983, olieverf
 • Compositie, 1976, gouache
 • Compositie, 1981, olieverf

5. Verbeelding Westerwolde

De verbeelding van Westerwolde is een centraal thema in de collectie van het MOW, dat steeds meer aandacht krijgt. Een deel van de werken van schilders van Groninger Kunstkring De Ploeg vallen hieronder alsmede werk van moderne schilders. In collectie op dit moment onder andere locatie gebonden werk van Anna Rijkens en Geert Schreuder (kerkgezichten Wedde en Bellingwolde). Hiernaast verwierf het museum een collectie etsen van Johan Hemkes, van de Stichting Gebroeders Hesse Fonds.

Anna Rijkens, Voir plus vero, 2016

6. BKR voormalige gemeente Bellingwedde

Werk gemaakt door kunstenaars uit de eigen regio, in ruil voor subsidiering, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Op het museum is een overzicht van de werken aanwezig.