24K Geert Schreuder

Geert Schreuder

Daar waar de bebouwing al lang is opgehouden en de tomtom waarschuwt dat de route onverhard wordt, begint het domein van Geert Schreuder (Onstwedde).

Schreuder groeide op in Stadskanaal. Hij werd opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen maar bleef altijd buiten de stad wonen. De vertrouwde rust en leegte van de Onstwedder Es zorgen ervoor dat hij zijn oog kan laten vallen op de details en veranderingen die daar te ontdekken zijn. Wat voor een ander bijzaak is, inspireert nu juist Schreuder. Een achtergelaten blikje of gebroken reflectorpaaltje, door hem gevonden op een wandeling, kunnen zomaar het thema van een stilleven worden.

“Ik zie wel wat er op mijn pad komt”

Schreuder schildert o.a. landschappen, stillevens en portretten met olieverf of acrylverf, op een ondergrond van MDF. Hij combineert fijnschilderwerk met losser en ruwer opgezette componenten. Precies die bijzondere combinatie geeft zijn werk een heel eigen dynamiek.

In opdracht van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal maakte Schreuder samen met geschiedschrijver Harm van Veen, het boek Kolonisten aan het kanaal, waarin het verhaal van turfschippers, krooiers en marskramers verteld en verbeeld wordt.

Het atelier van Schreuder staat regelmatig open voor bezoek en muziek. In het MOW is zijn werk te zien tot en met 4 december. Op 27 november is de kunstenaar vanaf 16 uur aanwezig voor een vrij toegankelijke meet & greet. Je kan dan gelijk genieten van een optreden van het muzikale duo Lenny & Junior.