24K Ilse Brul

Ilse Brul (Groningen) werd opgeleid als 1e en 2e graads docent tekenen en studeerde Vergelijkende Kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Haar werk is o.a. opgenomen in de collectie van Museum de Buitenplaats in Eelde en ze exposeerde in diverse galerieën en musea.

Brul werkt met olieverf, aquarelverf en eitempera. Voor de tempera mengt ze van krijt, zinkwit en beenderlijm een substantie die als grondlaag dient. Daarna tovert ze met ei, hars en pigmenten de gewenste kleuren. Deze combinatie van basis en verfmateriaal levert haar de beste hechting en houdbaarheid op.

Aanleiding voor de schilderijen en tekeningen van Ilse Brul is meestal een landschappelijke beleving en herinnering. Ze verkeert graag op het Hogeland, de Waddeneilanden en het Groninger Wad waar ze haar indrukken als voorstudies op foto’s en in schetsen vastlegt. Losse elementen die ter plekke door Brul zijn waargenomen, keren terug in een eigenzinnige compositie.

“Eigenlijk rammel en schud ik het landschap een beetje los en geef ik mezelf ruimte om te spelen met de ingrediënten”

Een bijzondere gelaagdheid van licht en kleur valt op in de resultaten van dit spel. Brul streeft niet naar een werkelijkheidsgetrouwe weergave. Vrijwel nooit is een horizon aanwezig en het beeld kan verschillende perspectieven tegelijk hebben waardoor het vaak niet direct als landschap herkenbaar is. Hoewel de titels van haar werken verwijzen naar de oorspronkelijke plek die Brul inspireerde, is er ruimte voor de eigen invulling van de kijker.

Het werk van Ilse Brul is in MOW te zien tot en met 30 april. Op 23 april is de kunstenaar zelf aanwezig voor een vrij toegankelijke meet & greet en zal ze o.a. vertellen over haar schilderijen en de eitempera.