24K XL 2016

Klik hier voor de catalogus bij deze expo

Harm Evert Waalkens (Finsterwolde) opende zondag 20 maart ode overzichtstentoonstelling 24K XL in Museum de Oude Wolden (klik hier voor de openingswoorden). 24K is een langlopend project waarbij elke maand een andere regionale kunstenaar exposeert in de ontvangstruimte van het museum. Deelnemers uit de tweede reeks 24K vullen voor de overzichtstentoonstelling samen bijna alle zalen van het museum, veelal met nieuw werk.

De regio van MOW is al jarenlang een aantrekkelijke streek voor kunstenaars. Sommigen van hen hebben er hun wortels en nieuwkomers vestigen zich vanwege de gunstige huizenprijzen, de rust en de ruimte. Terwijl de een zich schilderend terugtrekt in een monumentale pastorie werken anderen in verbouwde gymzalen, voormalige fabriekspanden, een logeerkamer of een voormalige kerk. Zo ontstaat een enorme diversiteit aan kunstuitingen. De overzichtstentoonstelling biedt met manshoge schilderijen, prenten in subtiele collagetechnieken, geweven doeken en speelse ruimtelijke installaties een afspiegeling van die variëteit. Rode draad is de gedeelde passie voor vorm, kleur én het speciale karakter van de rand van Nederland. 

Om deel te nemen aan 24K konden kunstenaars zich vrij intekenen, waarna een speciale commissie geschikte deelnemers selecteerde. Behalve artistieke kwaliteit keek de commissie naar aankomende talenten, afwisseling voor de bezoeker en aansluiting op het verdere aanbod van MOW.

Voor deze reeks 24K, die liep van juni 2014 tot en met februari 2016, exposeerden de volgende kunstenaars: Monique Blaak, Diedy Büsselmann, Hans Dingjan, Rudolf Holleman, Stefan de Keijser, Maike van der Kooij, Fokko Kuiper, Gerard Leerkes, Stichting Met name (Ria van Krieken, Marian Smit en Mirja Wark), Vivien Nieuwenweg, Henri Olivier, Loes Plant, Willem van de Sanden, Inger Steyn, Yvonne Struys, Dik Voorthuis, Heleen Wilkens en Monika Wolgast.