De grote nostalgie show

Let op: verschoven van voorjaar 2020 naar die van 2021!

Nostalgie is in. We vullen onze huizen met vintage meubelen, kopen weer oranje broodtrommels met paarse bloemetjes en speuren naar oud en nieuw vinyl voor op onze platenspeler. Zelfs politici verwijzen naar ‘een tijd van touwtjes uit de brievenbus’.

Maar wat is nostalgie eigenlijk? Wat betekent het dat we terugverlangen naar een tijd die nooit meer terugkomt? Wat doet dat met ons? Hoe bepaalt het onze omgang met ons verleden én onze toekomst? Is nostalgie bovendien altijd hetzelfde of verandert het door de tijd?

Over de expositie

In de expositie ‘De grote nostalgie show’ verkent het MOW de uiteenlopende kanten van nostalgie. Je kunt verschillende voorstellingen bekijken/beleven, die soms gaan over de werking van nostalgie en soms over de vraag wat nostalgie in verschillende tijden inhoudt. Dit loopt van ‘het dorp van toen’ en ‘brommers kieken’ tot ‘de geur van gummetjes’ en ‘nostalgie met een rafelrandje’.

Het MOW zet daarbij de eigen cultuur-historische collectie op een speelse manier in. Een van de zalen exploreert de bijzondere band van het museum met nostalgie, met daarbij een ode aan de stijlkamers van weleer. En, zoals je van het MOW gewend bent, kun je in de expo aangeven wat nostalgisch voor jou is.

Om de tentoonstelling te kunnen ontwikkelen, werkt het MOW samen met een groot aantal partners, waaronder veel particulieren.

Foto-oproep 'ik en mijn brommer'

In het najaar van 2020 volgt een nieuwe oproep. Ingebrachte foto's vanuit de eerdere oproep (maart 2020) gaan gewoon mee.

Was jij tussen pakweg 1945 en 1990 de trotse bezitter van een brommer en heb je een foto uit die tijd, waarop jij stralend poseert naast je Puch, staat te sleutelen aan je Kreidler, je Zundapp staat op te poetsen of rondtoert op je Honda? Dan kun je die (vanaf dit najaar) insturen en krijgt jouw foto een plaats in de tentoonstelling. 

Playlist hits van toen

Ook kun je bijdragen aan een speciale playlist, waarin het museum de favoriete “hits van toen” verzamelt. Gebruik een mailbericht om de titel en artiest van je liedje door te geven.

Randprogramma

Houd voor het randprogramma bij ‘De grote nostalgie show’ de agenda op de website in de gaten, volg ons op sociale media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Kinder-/gezinsroute

Bij de tentoonstelling hoort een eigen kinder-/gezinsroute, die jonge bezoekers op eigen wijze laat ontdekken wat nostalgie is. Vraag naar deze gratis route bij de balie.