Dode mus

In de expositie 'Dode mus' maak je kennis met het werk van Marijk Gerritsma (Jipsinghuizen) en Marije Mommers (Leiden.) Beide kunstenaars zijn op heel eigen wijze gefascineerd door zowel levende als dode vogels. 

Marijk Gerritsma raapt sinds 2003 dode vogels op met de gedachte deze op de een of andere manier in haar werk te gebruiken. Veer voor veer plukt ze de vleugels uit elkaar. De veren rolt ze in met inkt en drukt ze af op mooi, zacht en licht papier. Elke afdruk toont de fijnheid van de structuur, de tederheid en lichtheid van vliegen en zweven, elke veer is een kunststukje. Tenslotte bindt ze de losse afdrukken bijeen, zodat alle veren van de vleugel weer een geheel vormen. De ontstane ‘vogelboeken’ krijgen een kaft van vederlicht balsahout en zijn door hun presentatie behalve boek ook object.

Voor Marije Mommers is in eerste instantie de vogel als vormbeeld het uitgangspunt. Maar later in het proces krijgen de vogels een eigen betekenis en lijken ze zelfs menselijke trekjes te vertonen. Het geschilderde werk -olieverf op doek- is overwegend strak en sjabloonachtig. Mommers haalt precies genoeg van de vorm weg om de figuur als vogel herkenbaar te houden. Voor haar ruimtelijke werk breit en knoopt de kunstenaar met aan repen geknipte vuilniszakken en fietsbanden. Ook dan zijn de vogels minimalistisch vorm gegeven maar evengoed zeer herkenbaar.

Op zondagmiddag 25 augustus kun je in gesprek met de kunstenaars. Vanaf 15 uur zijn ze aanwezig en vertellen ze over hun werk. Deze meet & greet is gratis toegankelijk.

Marijk Gerritsma, vogelboek

Marije Mommers, 'de gele, niet gebreid'