Geen gemaar

Kunstschilder Geert Schreuder zit dit jaar 50 jaar in het vak en viert bovendien zijn 70ste verjaardag. Aanleiding voor een feestelijke overzichtstentoonstelling in het MOW waarbij je behalve schilderijen ook foto’s en illustraties van de kunstenaar kunt zien. Schreuder schildert herkenbare Groninger landschappen en stillevens met een bijzondere, soms humoristische, aandacht voor het alledaagse. Ook de maatschappij en de mens in al zijn facetten, zijn regelmatig onderwerpen van zijn werk.

Over de kunstenaar

Geert Schreuder groeit op in een boerenfamilie in Stadskanaal. Hij volgt de MTS en haalt zijn onderwijsakte aan kunstacademie Minerva om, zoals destijds gebruikelijk, een degelijk vak te leren. Toch heeft hij het gevoel dat het vrije schilderen zijn grootste talent is.

Al vlot na zijn afstuderen exposeert hij met realistisch werk waaruit de maatschappijkritische betrokkenheid van de maker blijkt. Hongersnoden, de wapenwedloop en milieuvervuiling houden hem bezig.

In zijn beginperiode is Schreuder bovendien van het priegelwerk. Kleine insecten, slakjes en rupsen maar ook alledaagse dingen zoals papiertjes, lollystokjes of een aansteker, zet hij met dunne marterharen kwastjes en aquarelverf tot in de kleinste details op papier.

Na deze realistische periode slaat Schreuder aan het experimenteren met grotere kwasten en olieverf. Het gaat hem om het pure schilderen; de kleur en de manier waarop hij de verf strijkt. In het beeld komen abstracte en geometrische vormen samen met realistische voorwerpen en speelt hij met overdreven vervormingen. Ook mensfiguren doen hun intrede in zijn werk terwijl een maatschappelijke boodschap minder relevant wordt.

Altijd spelen landschappen een rol in het werk van de schilder, als achtergrond maar vaak ook als onderwerp op zich. Dichtbij huis, aan de Onstwedder es, is genoeg te vinden dat hem raakt; lage horizonten, naargeestige wolkenluchten, mist, een simpel struikje of paaltje. Met acrylverf voegt hij fijnschilderwerk samen met lossere, ruwer opgezette componenten. Precies die combinatie geeft een heel eigen dynamiek.

Behalve schilder is Schreuder ook illustrator van talloze Groninger tijdschriften en boeken. Hij is bovendien als fotograaf actief op social media. In de jubileumtentoonstelling kun je ook een selectie van deze illustraties en foto’s zien.

Het atelier van Schreuder staat regelmatig open voor bezoek en muziek. Houd voor het randprogramma bij deze tentoonstelling de website van het museum in de gaten.

MOW Jong!

Bij de tentoonstelling hoort de speciale kinder-/gezinsroute: 'Vindsels' Vraag ernaar bij de balie. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Boek Geen Gemaar

Tegelijkertijd met de expo verscheen de publicatie Geen gemaar, met een dwarsdoorsnede van het werk van Geert Schreuder van toelichting voorzien door kunsthistoricus Catrien Schreuder, dochter van de kunstenaar en tevens Hoofd Tentoonstellingen en Collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel en kan op verzoek ook toegezonden worden. 

Geert Schreuder, Nazomermiddag, 2018

Geert Schreuder, Afwasborstel, 2013