GraasChoreografieën

Deze expositie neemt de bezoeker mee op een reis door twee landschappen: het vlakke Groningse land nabij Feerwerd en het bergachtige Zwitserse Engadin-gebied. Het kunstenaarsduo PolakVanBekkum tekende op beide locaties in de zomer van 2019 en plein air. De fascinatie van het duo voor routes en mobiliteitspatronen richtte zich deze keer op graaspatronen van koeien. Wat voor ruimte en landschap produceren koeien met hun graasbewegingen?

Menselijke GPS

Waar de kunstenaars in het verleden vaak GPS gebruikten om bewegingspatronen vast te leggen, werkten zij dit keer analoog: met aquarelpotlood op papier, met een zelf ontwikkelde veldezel en werkmethodiek. Zo werkten zij als een soort menselijke GPS, vanuit vogelperspectief. Bezoekers volgen dit dagelijkse veldwerk waarbij de kunstenaars geduldig en zorgvuldig de bewegingen van het grazende vee observeren en vastleggen. Op de achterkant van elke tekening schreven de kunstenaars de omstandigheden, ervaringen en hun eigen ingevingen van elke expeditie. Elke tekening kent zo een eigen verhaal.

Wat zie je?

Tekeningen en teksten, vijftig in totaal, komen samen in de expositie én resulteert in een publicatie.

Boek

Bij de expositie verschijnt een boek dat je binnen kunt treden als een expositie, de souplesse heeft van een veldgids en in je handen ligt als een weiland dat begraasd moet worden met alle zintuigen die je hebt. Lees meer, koop het in de museumwinkel of bestel via deze link.

Instagram

Op het Instagramaccount van PolakvanBekkum kun je de GraasChoreografieën ook volgen als feuilleton.  

PolakVanBekkum