Sporen

Voortdurend laten wij sporen achter. In onze directe omgeving, bij het lopen over een onverharde weg, maar ook op grote schaal, bij het gebruikmaken van de bronnen die de aardbol ons biedt.

Sporen laten we na in elkaar en onszelf, door mensen te helpen en met elkaar te verbinden, door de dingen die we voor elkaar krijgen. Onze herinneringen en verhalen zijn vormen van sporen.

Andere soorten of dingen kunnen eveneens sporen na laten. Denk aan paardenbloempluis, een kaalgevreten akker na een sprinkhanenplaag of een modderstroom na een regenbui.

Wie met open ogen om zich heen kijkt, ziet overal sporen van anderen en van zichzelf, klein en groot, letterlijk en figuurlijk.

Over de expo

Het kunstenaarscollectief 6kmperuur10mdiep verdiept zich een jaar lang, startend in 2019 en doorlopend in 2020 in de betekenis van sporen. Een programma van films, excursies, discussies, wandelingen en werkbesprekingen resulteert in nieuw werk.  Alle werken komen samen in de expositie en verbeelden zo deze zoektocht. Het collectief viert met de expositie tegelijkertijd zijn tienjarig bestaan.

Deelnemende kunstenaars zijn: Sylvie Arrabito, Josefien Alkema, Anneliet van Beelen, Marjo van den Bekerom, Lia Brouwer, Wilma Drooger, Ingeborg Entrop, Janne Heida, Harma Heun, Esther IJssels, Pauline Kick, Henk Nijhuis, Wim Peters, Marike van Ringen, Tobi van Ringen, Kea Schipper, Els Schuch, Mare Sliedrecht, Frea Snijders en Maya Vermeulen                                                      

Over het collectief

6kmperuur10mdiep bestaat uit ongeveer twintig beeldend kunstenaars die in de drie noordelijke provincies werken. Zij vertegenwoordigen diverse hedendaagse kunstdisciplines, waaronder schilderen, tekenen, fotograferen, beeldhouwen, film-, installatie- en geluidskunst.

Waarom zes kilometer per uur en tien meter diep

Hoe snel de wereld ook lijkt te gaan, wij dragen dromen, verhalen en ideeën niet sneller over dan het tempo van een geoefend wandelaar, zes kilometer per uur. Dit geldt ook voor de verhalen die we kunst noemen. Die verhalen bewegen zich bovendien niet alleen langs het aardoppervlak, maar ook haaks daarop, de verdieping zoekend. Daarom gaat het collectief zes kilometer per uur én 10 m diep.