Stralend Zwart

In de collectie van het MOW tref je veel historisch textiel, van merklappen tot borstrokken. Een bijzonder onderdeel hiervan is zwarte dameskleding. Behalve de betekenis van rouw, had zwart de associatie met deftigheid en weelde. Als modekleur straalde zwart rond 1900 in prachtige stoffen en uitbundige versieringen.

Tot de 19e eeuw was het zwart verven van stof een duur en bewerkelijk proces. Zwarte kleding was zo voorbehouden aan de hele rijken. Je ziet de kleur (die eigenlijk geen kleur is) bijvoorbeeld terugkomen op portretten van rijke kooplui door Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw.

Na 1900 werd zwart toegankelijker als modekleur door een vereenvoudiging van het productieproces. De kleur zwart bleef echter een sfeer van ‘deftigheid’ behouden. Overigens was het volgen van de mode in de tweede helft van de 20e eeuw sowieso voorbehouden aan de bovenklasse van de samenleving.

Hetzelfde gold voor het gebruik van zwart voor rouwkleding, een gewoonte die vanaf de 18e eeuw vanuit de adel overwaaide naar de gegoede burgerij, waaronder ook rijke herenboeren. In de 19e eeuw waren de regels rond rouwen complex. Voor de diverse rouwfases dienden vrouwen verschillende rouwkleding te dragen, wat een behoorlijke investering betekende. De zwarte jurk was zo in meerdere opzichten een rijk bezit.

In de expositie zie je meerdere voorbeelden van zwarte kleding en accessoires die gedragen werden door rijke boerendames uit de regio.

Zie hier voor meer informatie over onze collectie of neem een kijkje op Pinterest.

Jenny Wildeman Luppens schreef een historisch verhaal over zwarte kleding.