Project Onder Vuur

In 2015 was het 350 jaar geleden dat de Münsterse Prins Bisschop Bernhard von Galen, inmiddels bekend als Bommen Berend, met duizenden soldaten de Republiek der Nederlanden binnenviel. Nog geen twee maanden later was de Prins Bisschop goeddeels verslagen. Hij liet daarbij het oosten van Groningen in grote staat van ontreddering achter. Lees meer.

Ondanks de enorme gevolgen voor dit gebied, is de Eerste Münsterse Oorlog in de schaduw komen te staan van het rampjaar 1672 en de zeeslagen met de Engelsen. Een brede samenwerking, getrokken door Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, Historische Vereniging Westerwolde, MOW | Museum de Oude Wolden en Vestingmuseum Oudeschans wilde deze geschiedenis in 2015 en 2016 opnieuw voor het voetlicht brengen, met een uitgebreid publieksprogramma, waaronder drie samenhangende tentoonstellingen. Voor de tentoonstelling in SHC De Oude Stelmakerij haakte deze organisatie aan en ook tal van verdere partners in zowel in Nederland als Duitsland maakten het project mogelijk.

Het project liep in september 2016 ten einde. Niettemin valt nog het een en ander na te lezen over de Eerste Munsterse Oorlog in de hieronder staande publicaties: 

Lezen! Magazine Onder Vuur

Het tijdschrift van MOW met daarin een algemene geschiedenis van de Eerste Munsterse Oorlog vind je in MOW en hier. Het tijdschrift is in gedrukte vorm, tegen verzendkosten (€ 3,- per exemplaar), te verkrijgen door een e-mail te sturen (zolang de voorraad strekt). Ook kan je op die wijze een losse PDF ontvangen, zonder kosten. 

Magazine Onder Vuur by MOW Museum de Oude Wolden