In 2021 presenteert het MOW kunstwerken en cultuurhistorische objecten uit de eigen collectie via de gratis posteractie '#boven je bank'. Van 15 tot en met 26 november 2021 kun je zelf meebepalen welke afbeelding op de derde poster komt te staan.

De stemronde is inmiddels gesloten. Het MOW maakt de uitslag binnenkort bekend. 

Thuis

In de derde posterronde staat het thema ‘Thuis’ centraal.  Daarmee sluit #bovenjebank aan bij de gelijknamige foto-expositie die nu in het museum te zien is. Je kiest uit drie foto's die Heleen Haijtema maakte in opdracht van het MOW.

Beeldmaker

Heleen Haijtema is beeldmaker in brede zin. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van geënsceneerde fotografie en toeval, met een voorkeur voor licht absurdistische situaties. Ze werkt veelal autonoom maar ook in opdracht van bijvoorbeeld Grand Theatre en Into Nature. Ze exposeerde bij Grasnapolsky, Fotomuseum den Haag, Explore the North en meer.

Voor het MOW fotografeerde Haijtema museale objecten die een rol speelden in het dagelijkse leven van vooral begin negentiende eeuw. Op heel eigen wijze maakte ze er tableaus van waarin de voorwerpen een bijna mythisch karakter krijgen

Foto 1: oorijzers

Oorijzers dienden niet alleen een praktisch doel, een kanten muts op zijn plek houden, het waren ook pronkstukken. Wie goed kijkt ontdekt gebruikssporen in de vorm van kleine reparaties. Haijtema gebruikte voor dit beeld een rijkelijk gedecoreerde omslagdoek op de achtergrond. De lichtinval doet denken aan klassieke stillevens.

Foto 2: hoedenspelden

Een hoedenspeld is een metalen pin met siersteen, bedoeld om een flamboyante dameshoed op zijn plaats te houden. Haijtema plaatste ze in een onverwachte context; een verzameling stenen die ooit door een geologie-liefhebber naar het museum werden gebracht. Ze worden er bijna onherkenbaar van.

Foto 3: porselein

Servies toont een echo van een persoonlijk leven, een vroeger thuis. Deze porseleinen schalen zijn bepaald niet geschikt voor de vaatwasser. Ze zijn gemaakt in diverse technieken en ook hun herkomst varieert. De ludieke stapeling maakt het mogelijk om een glimp op te vangen van de decoraties aan de binnenzijde.