Maandag 25 april

In een museum werk je altijd ver vooruit. Daarom dacht het kinderbestuur vandaag alvast na over De grote nostalgieshow, de nieuwe tentoonstelling die je vanaf 5 juni in het MOW kunt zien.

Wat is nostalgie? Heeft het misschien te maken met een soort heimwee naar een tijd die al lang voorbij is? Het kinderbestuur filosofeerde over deze vragen en bedacht wat 'de nostalgie van de toekomst' zou kunnen worden.  

Donderdag 14 april

'Museumgeheimen' is geopend!  Met harde knallen, allerlei lekkers en een museum vol ouders, broertjes en zusjes, opa's, oma's en andere belangstellenden.

Tot en met 15 mei kun je komen kijken wat de kinderbestuurders zó speciaal vinden dat het een plekje in het museum waard is. Scan je de filmpjes, dan vertellen ze je meer over hun onderwerp.

Kom je kijken?

Donderdag 14 april

Het Dagblad van het Noorden interviewde Lotte over de tentoonstelling 'Museumgeheimen'. Dat werd een mooi verhaal. Je leest het via deze link.

Zaterdag 9 april 2022

Iedere kinderbestuurder heeft eigen wensen en ambities. Zo is Stella nieuwsgierig naar hoe kunstenaars werken en leven. Tijdens de meet & greet met de fotografen van 'Thuis' greep ze haar kans en vroeg ze alles wat ze weten wilde. Heleen Haijtema en Marjorie Noë waren onder de indruk.

Shaeham wilde graag eens achter de balie meewerken. Hij telde de bezoekers, hielp met de catering en bemoeide zich zelfs even met de muziek. Prima gastheer, hoor! 

Maandag 4 april 2022

De tiny tentoonstelling 'Museumgeheimen' is klaar. De vitrines hangen en staan in "de geheime kamer", die ontworpen werd door het bouwteam. Het frisse groen en warme geel passen helemaal bij het voorjaar. Er valt niet alleen iets te zien maar je kunt de makers ook horen vertellen. Om niks te missen volg je een vrolijk spoor en krijg je na het kijken zelf ook zin om een vitrine te maken, dan wacht je - zolang de voorraad strekt - een aardige verrassing. 

Vandaag  was het promoteam op de radio te horen. Later op de dag testten de kinderbestuurders hun eigen kleine maar fijne tentoonstelling en maakten ze plannen voor de opening. Die is op donderdag 14 april om 17 uur. Kom je ook?

Maandag 14 maart 2022

Hoe zorg je dat het publiek jouw expositie weet te vinden? Het is de taak van het promoteam om dat voor elkaar te krijgen en ze bruisen van de ideeën!

Een persbericht, posts op social media, flyers en posters, een praatje op de radio, het kan allemaal maar wat werkt het beste? En behalve een pakkende tekst moet je ook goede plaatjes hebben om mensen nieuwsgierig te maken.

Er werd vandaag veel denkwerk verricht maar gelukkig was er ook tijd voor een museumspelletje.

Maandag 7 maart 2022

Vandaag kreeg het MOW kinderbestuur een workshop van Josien Feitsma. Josien is verslaggever voor RTV Drenthe en weet precies waar je op moet letten als je op beeld een goed verhaal wil vertellen. 

  • Houd het kort!  (Wist je dat mensen gemiddeld maar zo'n anderhalve minuut luisteren?)
  • Doe alsof je het op een feestje aan onbekenden gaat uitleggen.
  • Gebruik je lichaamstaal en stop er je gevoel in.

Met deze tips konden de kinderbestuurders direct aan de slag! Ze namen ieder een eigen filmpje op, dat je binnenkort via een QR-code kunt bekijken in hun 'tiny tentoonstelling'.

Maandag 28 februari 2022

MOW kinderbestuur pakte vanmiddag de trein en ging naar de Kinderbiënnale in het Groninger Museum. Dat is een grote tentoonstelling die gemaakt werd mét kinderen en voor iedereen. Tycho, Shaeham, Jace, Lotte, Elize, Stella, Gertjan en Finn kregen een rondleiding van twee ontzettend aardige kinderambassadeurs die bijzondere dingen vertelden en mooie vragen stelden. Ze kropen en slopen door kunstwerken. Ze maakten zelf digitale kunst door te bewegen, ontdekten hoe verschillend touw kan voelen en dat je van afvalplastic bizar leuke 'bots' kunt maken.

Wat een fantastisch kunstavontuur!

Donderdag 17 februari 2022

In de "geheime ruimte" - die je alleen vindt als je supernieuwsgierig bent - maakt het kinderbestuur een eigen 'tiny tentoonstelling'.

Gertjan en Jace zijn de woordkunstenaars van het kinderbestuur. Vandaag bedachten zij een titel en teksten voor de tentoonstelling in hun minimuseum. En wow, wat is het leuk om te spelen met woorden! Heb jij wel eens van een "roofgever" gehoord? Dat is iemand die iets steelt maar ook weer eerlijk terug- of weggeeft. En wat vind je van het woord "lachwereld", een wereld waar iedereen lacht of glimlacht?

Maandag 14 februari 2022

Vandaag waren de kinderen van het bouwteam in het MOW om een ontwerp te maken voor hun 'tiny tentoonstelling'.

Allereerst moet je goed nadenken over je publiek. Is jouw tentoonstelling alleen voor kinderen of voor iedereen? Hoe lopen en kijken je bezoekers? Hoe hoog moet je dingen ophangen? Hoe maak je het wel gezellig, grappig en spannend maar toch niet te druk? Door zelf dingen te onderzoeken, te proberen, te meten en te tekenen ontdek je het meest. En dat deden de bouwers! Nu ligt er een mooi plan, een schets daarvan zie je hier.

Maandag 7 februari 2022

Vandaag waren de kinderbestuurders weer terug in het museum! In de tijd dat ze thuiswerkten hebben ze ieder een eigen vitrinedoos gevuld met iets dat ze zó bijzonder vinden dat het een plaatsje in een tentoonstelling verdient. Vanmiddag lieten ze elkaar zien wat ze bedacht hebben.

Vanaf nu bouwen ze aan hun 'tiny tentoonstelling' en daar komt best wat bij kijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een titel bedenken, ontwerpen, teksten schrijven, inrichten en reklame maken? Daarom hebben ze de taken verdeeld en een team van woordkunstenaars, een team bouwers en een promoteam gevormd. De komende weken is er dus genoeg te doen!

Maandag 20 december 2021

Jammer! De musea in Nederland gaan weer tijdelijk dicht dicht. Voorlopig kan het kinderbestuur niet bij elkaar komen maar wie denkt dat ze nu treurig stil gaan zitten heeft het mis. Ze hebben een bijzondere opdracht gekregen waar ze thuis aan gaan werken. Online kunnen ze elkaar volgen en berichtjes sturen op een speciaal prikbord. Ben je benieuwd wat het wordt? Kom dan gauw nog es terug op deze site. 

Maandag 22 november 2021

Het kinderbestuur is nu officieel begonnen en daarom was het feest!

Peter Yspeert (voorzitter van het andere museumbestuur) wenste de kinderen veel succes en deelde cadeautjes uit. Tycho, Jace, Sheaham, Finn, Lotte, Gertjan, Elize en Stella kregen een T-shirt, een badge met eigen museum-ID en ook een museumkaart. Daarmee kunnen ze een jaar lang gratis naar alle musea in Nederland.

Ook de Rotary Pekela kwam met een verrassing: een tablet waarmee het kinderbestuur allerlei handige dingen kan doen.

Deze middag maakten de kinderen mindmaps van hun plannen en wensen voor het kinderbestuur. Daar lees je later vast meer over.

Oja, er was ook een echte fotograaf (Saskia Ludden) om toffe groepsfoto's te maken. 

Maandag 1 november 2021

Vandaag kwam het kinderbestuur voor het eerst bij elkaar in het museum. Natuurlijk kregen Tycho, Jace, Shaeham, Finn, Lotte, Gertjan, Elize en Stella een uitgebreide rondleiding. Ze ontdekten plekjes waar je als bezoeker normaal niet komt. Zo zagen ze het museumdepot, waar heel oude, bijzondere spullen bewaard worden. Het leek wel een schatkamer!

Vanaf nu denken ze na over de eerste - nog geheime - opdracht. Wacht maar af!

Wil je weten waarom Stella graag mee wil doen aan het kinderbestuur? Dat vertelde ze aan het Dagblad van het Noorden, lees het hier.